dejavnosti menu

Vzpostavitev regijske prostovoljske mreže za preprečevanje osamljenosti starostnikov in tehnično pomoč pri šolanju na daljavo

vabilo za prostovoljce 1

Pandemija COVID-19 je marsikoga postavila pred velike izzive. Dolgotrajni varnostni ukrepi so s seboj prinesli tudi nekatere negativna dejstva: vse več je bilo starejših občanov, ki so se počutili osamljeni, pri šolanju na daljavo računalniška tehnologija marsikdaj ni delovala kot bi morala, in poleg tega si učenci ob učenju od doma niso mogli medsebojno pomagati pri osvajanju novega znanja. Posledično je narasla potreba po prostovoljcih. Zato je novembra 2020 padla odločitev o vzpostavitvi regijske mreže prostovoljskih organizacij, katere vloga je:

  • Medsebojno obveščanje o posebnih potrebah uporabnikov, ki se pojavljajo v zvezi s COVID-19 pri starostnikih oz. otrocih.
  • Medsebojno obveščanje o potrebah po prostovoljcih v zvezi z opisanimi potrebami uporabnikov.
  • Skupno usposabljanje prostovoljcev, ki delujejo (oz. bodo delovali) na področju sociale oz. otrok.

Sledila so srečanja (osebni stiki, telefon, e-pošta, videokonferenca) predstavnikov Regionalnega stičišča NVO Planota, Društva PO-MOČ ter Centra za socialno delo Severna Primorska. Kot potencialne člane mreže so bile k sodelovanju povabljene in informirane o pomenu in vlogi mreže tudi druge nevladne organizacije v Goriški razvojni regiji, katere delujejo na zgoraj opisanih področjih prostovoljstva (NVO, ki delujejo na področju sociale in zdravstva, humanitarne organizacije, CSD Nova Gorica, civilna zaščita).

Pri iskanju in animiranju novih prostovoljcev na področju družabništva starejšim in pomoči otrokom pri šolanju na daljavo so priskočili na pomoč tudi regijski mediji. Novopečene prostovoljce je čakalo še usposabljanje. Področji sociale oz. otrok sta namreč občutljivi področji, zato je prostovoljce za tovrstna opravila potrebno čim bolje pripraviti.

In regijska prostovoljska mreža za preprečevanje osamljenosti starostnikov in tehnično pomoč pri šolanju na daljavo je zaživela. Vanjo je trenutno vključenih 14 organizacij. Novi prostovoljci so seveda še vedno zaželeni. Svojo prijavo lahko oddajo preko spletne prijavnice.