dejavnosti menu

Ustanovitev NVO

Nevladne organizacije - NVO so družbeni prostor med državo, trgom in drugimi oblikami družbenih skupnosti. Pravno gledano so nevladne organizacije društva, ustanove in (zasebni) zavodi – tj. organizacije, ki delujejo neodvisno od države, so neprofitne, večinoma prostovoljne in imajo neko obliko pravne osebe.

Področje NEVLADNIH ORGANIZACIJ ureja Zakon o nevladnih organizacijah (ZNOrg). Področje DRUŠTEV ureja Zakon o društvih (ZDru-1-UPB2). Področje USTANOV ureja Zakon o ustanovah (ZU). Področje ZAVODOV ureja Zakon o zavodih (ZZ).

e-PRAVNIK je brezplačna spletna aplikacija za pripravo pravnih dokumentov za društva, zavode in ustanove!

BANNER ePRAVNIK 3Kaj omogoča?

Pripravo ustanovnih aktov, statutov, pravilnikov, pogodb o financiranju in podpori NVO, pogodb za delo v NVO in drugih pravnih dokumentov, ki jih potrebujete pri svojem delu …

Kako deluje?

Skozi sistem vprašanj in odgovorov vas vodi do oblikovanja želenega dokumenta. Ne gre za zbirko vzorcev pogodb in pravilnikov, temveč za brezplačno orodje za pripravo BREZHIBNIH, PO MERI NAREJENIH pravnih dokumentov.

e-pravnik ni zbirka vzorcev pogodb in pravilnikov, temveč vam preko naprednega sistema vprašanj, odgovorov in predlogov sestavi različne pravne dokumente, upoštevajoč vaše konkretne situacije in potrebe.

Preden se odločite za ustanovitev NVO se morate zavedati, da:

  • ni dovoljeno ustanoviti društva, katerega namen je ustvarjanje dobička ali društva, katerega izključna dejavnost je pridobitna dejavnost, niti ni dovoljeno delovanje takšnega društva (3. čl. Zakona o društvih),
  • zavod lahko opravlja gospodarsko dejavnost, če je ta namenjena opravljanju dejavnosti, za katero je zavod ustanovljen (18. čl. Zakona o zavodih),
  • ustanova lahko opravlja dejavnost, ki je nujna za uresničitev namena, za katerega je ustanovljena, ali je namenjena njeni promociji, če z zakonom ni določeno drugače (2. čl. Zakona o ustanovah).

Finančna uprava RS že več let prioritetno nadzira NVO-je , za katera se sumi, da izvajajo samo pridobitno dejavnost oz. opravljanje pridobitne dejavnosti ni povezano z osnovnim namenom in cilji delovanja NVO in bi v tem primeru morali poslovati preko kakšne druge oblike: s.p., d.o.o...

Vse dodatne informacije na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 05 307 40 40 oz. 040 288 097 in v Zeliščnem centru Grgarske Ravne vsak delavnik med 8.00 in 16.00.

Pridi po nasvet 1

PRIDI PO NASVET

V stičišču nudimo svetovanja in mentorstva. Svetovanje je lahko enkratno ali večkratno, vendar gre za podajanje razmeroma hitrih odgovorov na vaša vprašanja.

 

Preberite več...

Postani NVO s potencialom POSTANI NVO S POTENCIALOM

Kaj je NVO s potencialom?

Zakaj bi se pridružili?

 

Preberite več...

VKLJUCI SE V NASE AKCIJE

VKLJUČI SE V NAŠE AKCIJE

Občasno izvajamo različne akcije za promocijo nevladnega sektorja.

Vabljeni, da se nam pridružite.

Preberite več...

OBJAVI DOGODEK

OBJAVI DOGODEK

Želite objaviti vaš dogodek?

V stičišču želimo NVO-jem pomagati pri promociji dogodkov preko spletne strani, e-NVObvestil in socialnega omrežja.

 

Preberite več...

KAJ POGRESAS V SVOJEM KRAJU

KAJ POGREŠAŠ V SVOJEM KRAJU

Ste zadovoljni z življenjem v vaši lokalni skupnosti?

 

Preberite več...

IZBOLJSAJMO POGOJE ZA DELOVANJE NVO

IZBOLJŠAJMO POGOJE ZA DELOVANJE NVO

Skupaj do boljših pogojev za delovanje

 

 

Preberite več...