dejavnosti menu

Življenje tkanin se je včasih pletlo skozi čudovite, skoraj neverjetne zgodbe. Ena takih je nastajala v Tovarni volnenih izdelkov "Bača" Podbrdo.

MC TVIB dokfilm"Poudariti moram, da Podbrdo ni imelo v volnarstvu nobene tradicije, kot so jo imele številne druge tovarne. Toda v tovarni so se izoblikovali izvrstni volnarji, ki so bili uspešni v zahtevnem konkurenčnem okolju. Škoda, da je zaradi propada panoge ogromno znanja šlo v nič." (Marjan Rejc, bivši direktor TVI Bača Podbrdo)

Industrijski dediščini Baške grape, Tovarni volnenih izdelkov Bača Podbrdo, so se v KTT Društvu Baška dediščina skozi projekt MrouceCajta,  katerega vodilni partner je Občina Tolmin, poklonili prav na poseben način, nastal je dokumentarni film TVI Bača Podbrdo – Niti in vozli ponosa.

Premiera v živo žal ni bila mogoča zaradi trenutnih razmer, zato pa se je film premierno predvajal v sredo, 30. decembra 2020, ob 20. uri, preko Youtuba. Dokumentarni film, ki so ga posneli s pomočjo pisnih virov, med njimi tudi s časopisom TVI Bača, pripovedovanjih bivših zaposlenih in fotografijah, pripoveduje zgodbo o nastanku in delovanju bivše TVI Bača Podbrdo. Film dopolnjuje tudi premična razstava o bivši TVI Bača Podbrdo in letak. Razstava bo na voljo za ogled v razstavnih prostorih KTT Društvo Baška dediščina v Podbrdu, kjer bodo razstavljeni tudi zbrani predmeti, blago, fotografije, članki in razna dokumentacija o bivši TVI Bača Podbrdo. Dokumentarni film, ki ga KTT Društvo Baška dediščina posveča vsem zaposlenim, si lahko ogledate na tej povezavi.