dejavnosti menu

SESTANEK OBČINE BOVEC S CIVILNO INICIATIVO

V sejni sobi Občine Bovec je bil danes sestanek, na katerega je župan Občine Bovec Valter Mlekuž povabil predstavnike civilne iniciative, ki je zbirala podpise zoper Letališče Bovec. Udeležila sta se ga Jernej Stritih in Matjaž Černuta.

Župan Valter Mlekuž in direktor družbe Aviofun d.o.o., Damijan Cehner, družba je bila na javnem razpisu Občine Bovec kot edina prijaviteljica izbrana za upravljavca Letališča Bovec, pa sta jima predstavila potek izvedbe javnega razpisa, izbiro upravljavca in podpis pogodbe z njim. Mlekuž je poudaril, da je bil celoten postopek izbire izveden transparentno in v skladu z veljavno zakonodajo, pogodba pa je bila podpisana v zahtevanem in zakonitem roku, ker bi v nasprotnem primeru Letališče Bovec izgubilo uporabno dovoljenje in bi bilo delovanje s tem prekinjeno. Po končanem sestanku je v izjavi za javnost župan Občine Bovec povedal, da je zelo zadovoljen, da je bil sestanek realiziran:

»Glede na to, da je bilo letališče financirano z evropskimi sredstvi v projektih A3-NET in CAN po pogodbi med EU in Občino Bovec s sofinanciranjem EU iz Jadranskega čezmejnega programa IPA Adriatic 2006-2013, kjer se prepletajo aktivnosti obeh projektov, kakor tudi same investicije, kamor ob letaliških objektih spadajo tudi objekti reševanja in zaščite, komunalna in cestna infrastruktura, pristajališče za helikopterje in celostna ureditev območja, si nisem mogel privoščiti, da pogodbe ne bi podpisal. Danes sem vesel, da smo se sestali s predstavnikoma civilne iniciative in izmenjali poglede na delovanje letališča. Nihče ni proti letališču oziroma smo vsi za to, da letališče obratuje naprej, a da bo sprejet določen režim upravljanja, ki ga je predstavil tudi sam upravljavec, predstavljen pa bo tudi na prihodnji seji OS Bovec. Predstavnikoma CI sem predal tudi pogodbo, ki je javna in jo bodo lahko v miru pregledali. Danes sem dobil tudi z njihove strani potrditev, da z zbiranjem podpisov njihov namen ni bil zaprtje letališča. V pogodbi so vse varovalke. Sklenjena je za nedoločen čas z odpovednim rokom 6 mesecev in jo lahko pod temi pogoji obe podpisnici kadarkoli prekineta. Med drugim določa tudi, da pred začetkom sezone na letališču vsako leto režim obratovanja, torej tudi urnik in vse druge aktivnosti, potrdi Občinski svet Občine Bovec. Žal bodo v prihodnosti odpadli nekateri odmevni dogodki, kot je Red Bull Skydive, ampak delamo pač za interes Bovca in verjamem, da bomo na koncu kljub vsemu vsi zadovoljni. Pred izbiro tega upravljavca smo imeli z letališčem samo stroške, zdaj pa je slika zelo drugačna in tudi v skladu z novo pogodbo je upravljavec že nakazal avans najemnine, ki je za naše razmere vse prej kot nizka,« je dejal župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Več.