dejavnosti menu

[BridA, zavod za sodobno umetnost] Festival R.o.R: JEDRO?

FOTO A Ribogunci by Matej Bizovičar foto cDKOdprtje festivala: četrtek, 28. 9. 2023, ob 19.30 na Bevkovem trgu v Novi Gorici.

Festival R.o.R je mednarodni festival sodobnih, intermedijskih in performativnih umetniških praks, ki poteka že peto leto. Na njem so se v dosedanjih edicijah predstavili številni mednarodno uveljavljeni ustvarjalci, ki s svojimi projekti tematizirajo različna področja na presečišču znanosti, umetnosti in tehnologije. Pomen festivala R.o.R je v tem, da v lokalno in širšo skupnost prinaša umetniške vsebine, ki so sicer na ogled le v večjih muzejih in galerijah po svetu, njegova posebnost pa je to, da umetniške projekte predstavlja nekonvencionalno, izven galerijskih prostorov, na ulicah, v parkih, na trgih, ki so dostopnejši splošni populaciji. Prizorišče festivala je čezmejno, somestje Nove Gorice in Gorice.

*Foto A: Matej Bizovičar - Ribogunci, foto z dovoljenjem avtorja: ©DK

Letošnja edicija festivala z naslovom JEDRO? vključuje vrsto domačih in mednarodnih priznanih umetnikov in znanstvenikov, ki izbrano temo predstavljajo s svojimi umetniškimi in raziskovalnimi projekti. Jedro kot center, kot osrednja ideja, kot misel, ki združuje in povezuje, simbolizira trdno in neločljivo. Pojem lahko razumemo tudi kot trdno prepričanje v neomajne temelje, na katerih graditi prihodnost, znanstvene teorije in vrednote. Po drugi strani se prav skozi znanost in umetnost trdna prepričanja nenehno rušijo in postavljajo pod vprašaj.

V središču Nove Gorice bo zasijala Svetlobna pot, ki bo obiskovalce festivala popeljala skozi barvite svetlobne umetniške postavitve. Medij svetlobe je izbran zato, ker si prav zvečer ljudje lahko vzamejo nekaj več časa za obisk kulturnih dogodkov, in če je to na prostem, lahko umetniške projekte izkusi še veliko več ljudi, tudi tistih, ki sicer ne zahajajo v galerije in muzeje.

V času festivala se bodo vrstili zvočni in svetlobni performansi ter projekcije na mestnih fasadah in drugod.

Na Bevkovem trgu bo na ogled veličasten projekt Muzej Meseca, ki ga je v sodelovanju z Naso ustvaril svetovno priznani umetnik Luke Jerram iz Velike Britanije. Več o projektu: https://my-moon.org/ Projekt je doslej gostoval na različnih svetovnih prizoriščih. V primeru neugodnega vremena bo postavljen v rotundi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

Dr. Tomaž Zwitter nas bo med svojim predavanjem popeljal od Sonca do najbolj oddaljenih galaksij in naše (ne)pomembnosti.

Hans-Peter in Peggy Spitzner nam bosta v pogovoru pripovedovala o edinstveni izkušnji, ki sta jo doživela kot zadnja znana »begunca, ki sta pobegnila prek Berlinskega zidu«. Avgusta 1989 sta namreč Hans-Peter in njegova sedemletna hčerka Peggy v prtljažniku ameriškega vojaka nezakonito prečkala znamenito kontrolno točko Charlie.

Posebnost festivala R.o.R je tudi v tem, da vključuje ranljive skupine. Tako bo eno od prizorišč festivala Dom upokojencev Nova Gorica, kjer bodo avtorji Lavoslava Benčić, Simon Macuh in Tim Bučar z varovanci doma izvedli delavnico elektromagnetnega mapiranja ter dan zaključili s performansom Ogrinjalo za nevidno in neslišno, pri katerem povabijo varovance k njegovemu soustvarjanju.

V sklopu festivala R.o.R in v okviru Ravnikarjevega leta 2023 bo na Dnevu arhitektov, ki ga organizira Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, predstavljen tudi projekt Sprava in sinteza, ki ga je umetnik Sz. Berlin razvil v Šempasu med gostovanjem na umetniški rezidenci R.o.R, ki je vključena v program EPK.

Program letošnje edicije festivala kroji 33 sodelujočih iz devetih držav: Slovenija, Hrvaška, Italija, Avstrija, Nemčija, Velika Britanija, Irska, Španija in Japonska.

Program je dosegljiv na spletni strani festivala in v natisnjeni knjižici v kateri so vse informacije o dogodkih in razstavi.

Povezava na stran festivala: https://ror-art.com/2023/index_si.html

*Festival R.o.R je del uradnega programa Evropske prestolnice kulture in ga sofinancira Javni zavod GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica.


Za dodatne informacije:
Sendi Mango ++386 31 666 305
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.