dejavnosti menu

[Medobčinsko društvo diabetikov Goriške] STOPIMO SKUPAJ, POMAGAJMO! diabetik - diabetiku

366353682 666319588928719 5799230756996494698 n

Medobčinsko društvo diabetikov Goriške je ponovno zavihalo rokave. V prejšnjem tednu so hitro odzivni člani društva organizirali zbiranje pomoči potrebnim na poplavnih območjih. Člani so štiri dni zbirali, darovali vse kar potrebujejo diabetiki. Darovali so aparate za merjenje sladkorja, zdravila, sanitetni material, plenice, razkuževalni material ter še mnogo drugega. Vse zbrano so s pomočjo članov PGD Šempeter predali Gasilski enoti Nova Gorica, kjer je pomoč romala do zdravstvene postaje v Črno na Koroškem, kasneje pa dotičnim društvom diabetikov na prizadetem območju.

Na prevzemnem mestu sedeža Medobčinskega društva diabetikov Goriške so sodelovali tudi člani društva ŠD Mark, RK Šempeter, CZ Šempeter ter številni drugi prostovoljci in ustanove, poleg seveda njihovih zvestih članov, je zapisal predsednik društva Stanislav Črvič.

366376777 666793505547994 341696602636045936 n 1

[MDPM za Goriško] Otrokom iz Poljanske doline ponudilo oddih v Trenti

Medobčinsko društvo prijateljev mladine za Goriško je prizadetim rojakom pomagalo na več načinov. Otrokom iz Poljanske doline je med drugim ponudilo oddih v Trenti.

365754705 10227882376902856 5725587547662343599 nNa hudo stisko, v kateri so se znašli številni ljudje iz osrednje in severovzhodne Slovenije po katastrofalnih poplavah v preteklih dneh, so se odzvali tudi pri Medobčinskem društvu prijateljev mladine (MDPM) za Goriško. Niso zbirali pomoči za prizadete, marveč so jim pomoč ponudili neposredno, tudi tako, da so skupino otrok iz Poljanske doline sprejeli na letovanje v Trenti.

Pr društvu so sklenili prizadetim v poplavah priskočiti na pomoč na več načinov, med drugim podobno, kot že desetletja pomagajo številnim otrokom: s ponudbo letovanja. 

"Tudi v našem društvu nismo ostali ravnodušni do prizadetih v tej veliki, vseslovenski naravni nesreči. Ker vsem prizadetim ne moremo pomagati, in tudi zato, ker so v obdobju, ko izvajamo organizirana letovanja za otroke in tabore znanja, smo se spomnili na prvo letovanje, ki ga je naša organizacija leta 1959 pripravila na Visokem pri Poljanah nad Škofjo Loko. Ker so zaradi poplav prizadeti tudi otroci iz te doline, smo jim ponudili, da se nam pridružijo na taboru znanja prihodnji teden v domu Triglavska roža v Trenti. Odziv je velik, veseli so bili tega povabila in prepričana sem, da jim bomo narisali nasmeh na obraze", pojasnjuje predsednica društva Iva Devetak.

Kot še razlaga predsednica, so prek spletne aplikacije Poplave 2023 prijavili skupino prostovoljcev za fizično pomoč pri odpravljanju posledic ujme oziroma za varstvo otrok, tudi tistih s posebnimi potrebami. »Pričakujemo, da nas bodo organizatorji poklicali, ko bo to potrebno,« dodaja. Hkrati je društvo ministrstvu za javno upravo na razpolago za pomoč pri koordinaciji prostovoljcev, ki bodo odhajali na prizadeta območja, in pri izdajanju potrdilo o prostovoljnem delu.

Sam svoj mojster - medgeneracijsko predajanje strokovnega znanja

Slika 2

V lanskem letu je Ustanova fundacija Bit Planota, so.p. pripravila in objavila javno povabilo "Spodbude za inovativne pristope na področju kakovostnega življenja za vse". Predmet javnega povabila so bile spodbude za pripravo in implementacijo rešitev s področja izboljšanja življenja za vse. V juniju 2022 smo izbrali tri najboljše projekte katere rešitve predstavljajo posamezne produkte, storitve ali izdelke in imajo trajnostni potencial. Javno povabilo je bilo namenjeno nevladnim organizacijam iz Severno Primorske (goriške) razvojne regije.

Izmed izbranih projektov je bil tudi projekt Zavoda Beta iz Ajdovščine z naslovom »Sam svoj mojster«

Sam svoj mojster, ki se je odvijal v Garaži v Ajdovščini, je temeljil predvsem na pridobitvi znanj na tehničnem področju in naravoslovnem področju s pridihom medgeneracijskega predajanja strokovnega znanja. Nudil je možnosti popravila odsluženih predmetov, možnost razvoja lastnega tehniškega projekta, povečala se je rast zanimanja za tehniške poklice. V sklopu projekta so se izvajale različne praktične aktivnosti za mlade, odrasle in starejše. Izoblikoval se je medgeneracijski prenos znanja, ki izboljšuje pogoje za večjo vključenost različnih ranljivih skupin.

Preberite več: Sam svoj mojster - medgeneracijsko predajanje strokovnega znanja

OŽIVITEV TOLMUNA TEHNIČNE DEDIŠČINE - KTT društvo Baška dediščina

kttdbd OZIVITEV TOLMUNA 6 rKTT društvo Baška dediščina je preko javnega povabila Fundacije BiT Planota, »SPODBUDE ZA INOVATIVNE PRISTOPE NA PODROČJU KAKOVOSTNEGA ŽIVLJENJA ZA VSE«, trajnostno nadgradilo in obogatilo prostor ob Ravtarskem potoku, kjer se nahajata dva bisera tehnične dediščine Baške grape, da bo obiskovalcem dajal možnost doživljanja pristnega stika z naravo, ki je v preteklosti omogočala razvoj samooskrbne obrti.

Skrita v travnato zajedo ob glavni cesti skozi Baško grapo se ob Ravtarskem potoku nahajata Prangarjev mlin in Jakova kovačija (oba imata status tehnični spomenik lokalnega pomena). Društvo je tam postavilo  lesene klopi za obiskovalce in informacijske table za Prangarjev mlin z žago venecijanko in za Jakovo domačijo, kjer si lahko obiskovalci preberejo več o mlinarstvu in o nekdanjih mlinih na Ravtarskem potoku. Da bi naredili zgodovinsko točko še prijetnejšo za obiskovalce so tam zasadili tudi zeliščni vrt. Postavitev nove infrastrukture bo omogočila več aktivnosti in podaljšala čas druženja na omenjeni lokaciji.

V prvi vrsti je nadgradnja in obogatitev prostora namenjena šolskim skupinam, izletniškim skupinam ter naključnim obiskovalcem. Med drugim so v letu 2022 zagnali nov turistični produkt Barač odsevov dediščine, ki bo še posebej povečal dodano vrednost.

 

INFORMATIVNI KATALOG 

 

Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina
Stržišče 28, 5243 Podbrdo
Telefon: 
041 601 248

Spletna stran: 
https://baskadediscina.si/
https://www.tpnasvojizemlji.si/

Facebook stran:
https://www.facebook.com/DrustvoBaskadediscina/
https://www.facebook.com/tematskapotnasvojizemlji/
https://www.facebook.com/podbrdo/ (projekt Mrouce cajta)

Povezovanje Banjške planote, Goriških Brd in VDC Nova Gorica

Počasi se izteka projekt če zmoreš ti, zmorem tudi jaz, v katerem gre za sodelovanje dveh kmetij na Banjški planoti in Goriških Brd, ki varstveno delovnem centeru Nova Gorica, ponujata različne aktivnosti z živalmi za odrasle z motnjami v razvoju ter poudarkom na medgeneracijskem druženju. Dejan Strgar iz DS Camping, je povzel, da uporabniki napredujejo po obisku ob raznih aktivnostih, ter je za pristop do projekta bil odgovoren faktor sreče, kako je lepo nekoga osrečit na takšen način. Možnost obiska kmetije pri Radu Brelihu v Gornjem Cerovem imajo vsi uporabniki, ki si to želijo.

vdc2vdc3

Zadnje novice

[BridA, zavod za sodobno umetnost] Festival R.o.R: JEDRO?

FOTO A Ribogunci by Matej Bizovičar foto cDKOdprtje festivala: četrtek, 28. 9. 2023, ob 19.30 na Bevkovem trgu v Novi Gorici.

Festival R.o.R je mednarodni festival sodobnih, intermedijskih in performativnih umetniških praks, ki poteka že peto leto. Na njem so se v dosedanjih edicijah predstavili številni mednarodno uveljavljeni ustvarjalci, ki s svojimi projekti tematizirajo različna področja na presečišču znanosti, umetnosti in tehnologije. Pomen festivala R.o.R je v tem, da v lokalno in širšo skupnost prinaša umetniške vsebine, ki so sicer na ogled le v večjih muzejih in galerijah po svetu, njegova posebnost pa je to, da umetniške projekte predstavlja nekonvencionalno, izven galerijskih prostorov, na ulicah, v parkih, na trgih, ki so dostopnejši splošni populaciji. Prizorišče festivala je čezmejno, somestje Nove Gorice in Gorice.

*Foto A: Matej Bizovičar - Ribogunci, foto z dovoljenjem avtorja: ©DK

Preberite več ...

[MEDOBČINSKO DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE ZA GORIŠKO] 70. OBLETNICA

380349803 692765646214815 3986648068083823520 n

Dan tehnične kulture v Novi Gorici 2023

tehnična dediščinaNa letošnji ediciji dogodka Dan tehnične kulture v Novi Gorici se bodo predstavila društva s področja tehnične kulture, inovativni posamezniki in podjetja. Gostili bodo tudi goste iz nemškega Chemnitza s področja delavničarstva, inovacij in predstavnike tamkajšnjih tehnoloških podjetij, ter ICTP iz Trsta.

Kdaj? Sobota 23. 9. 203 9-16h 

Kje? Dogodek bo potekal na Bevkovem trgu, na ploščadi Edvarda Rusjana in v Xcentru, stičišču izobraževanja, raziskovanja in sodobnih umetnostnih praks v Novi Gorici.  

Ciljna skupina?  Otroci 2. in 3. triade osnovne šole, dijaki in mladina ter vsi ostali, ki jih zanima tehnična kultura 

Kdo se bo predstavil?  

Preberite več ...

[Zavod iManaLAB] Mednarodna intenzivna šola avtorske fotografije

IMAFlogo 2 z napisom 01 copyIMAF - Mednarodna intenzivna šola avtorske fotografije je mednarodni dogodek za izobraževanje in povezovanje mladih in profesionalno uveljavljajočih se fotografov ter umetnikov, čigar orodje ustvarjanja je fotografija.

Projekt bo v slovenskem umetniškem prostoru predstavil mlade neuveljavljene avtorje in jih povezoval z izkušenimi in uveljavljenimi umetniki, jih vključeval v slovenski in mednarodni umetnostni prostor, omogočal prenos znanja in povezoval izkušnje z novimi znanji. 

Še vedno ste vabljni k vpisu. Prostih je le še nekaj mest.

Prijave sprejemajo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 
Več informacij najdete na www.imanalab.com

Kaj morajo vedeti udeleženci IMAF-a?

Preberite več ...

[1% DOHODNINE ] Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2023

Vlada RS je 15. septembra objavila Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2023 in seznam. Na seznamu so vse nevladne organizacije, ki so do 31. decembra 2022 pridobile status nevladne organizacije v javnem interesu ter ste bile v evidenco nevladnih organizacij v javnem interesu vpisane do 30. junija 2023. 

FURS bo zbrane zneske donacij za leto 2023 upravičenim organizacijam nakazal do 30. septembra 2024.

Znani so rezultati razpisa SPF GO! 2025

go 2025

Na lestvico financiranih projektov se je uvrstilo 27 čezmejnih projektov, ki imajo raznolike tematike od turizma, hrane in vina, glasbe ter kina, do športa, jezikov, gledališča, plesa, muzejske ponudbe in celo astronomije. EZTS GO in organ upravljanja programa Interreg Italija-Slovenija 2021-2027 sta včeraj, 18. 09. 2023, v Gorici predstavila rezultate razpisa 1/2023 Sklada za male projekte GO! 2025. Evropski razpis, zaključen aprila 2023, je bil oblikovan za podporo čezmejnim projektom v luči Evropske prestolnice kulture Nova Gorica in Gorica 2025. 

Rezultate razpisa in več informacij o tematikah, ki jih pokrivajo zmagovalni projekti najdete TUKAJ.

Javni poziv za izbor predlogov za sofinanciranje najnujnejših prostorskih pogojev in opreme za razvoj ljubiteljske in poklicne nevladne kulture za leto 2023 (poziv Prostori/Oprema-2023)

Razpisovalec: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Rok prijave: 19. 10. 2023

Več informacij: https://www.jskd.si/financiranje/prostori-oprema/2023/uvod_prostori_oprema_23.htm?fbclid=IwAR2CdBDErDE82P3GhztmYL7ng5OVe_o8KmCmmLetjm_8a-zsH2ewGh6RG54

Vabilo na delavnico »Priprava predlogov civilne družbe na osnutek Nacionalnega strateškega časovnega načrta za digitalno desetletje«

Namen delavnice je oblikovati predloge zainteresiranih posameznikov in organizacij civilne družbe na osnutek Nacionalnega strateškega časovnega načrta za digitalno desetletje. Nacionalni strateški časovni načrt bo predstavljal prispevek države Slovenije k uresničevanju evropskega programa Digitalno desetletje do leta 2030, katerega cilj je spodbujati na človeka osredotočene, vključujoče, pregledne, odprte, prosto dostopne in trajnostne digitalne politike, temelječe na temeljnih pravicah. Končna verzija programa delavnice se nahaja v priponki in na povezavi https://www.inepa.si/wp-content/uploads/2023/09/Vabilo-delavnica-CD-Nacionalni-strateski-casovni-nacrt.pdf.

Delavnica bo potekala prek video konference Jitsi Meet, v torek, 19. septembra 2023, od 9.30h do 12.00h.

Zaradi lažje organizacije delavnice prosijo za potrditev udeležbe prek prijavnice https://1ka.arnes.si/a/b96dcedb.

Preberite več ...

[70 let ] Društvo gluhih in naglušnih Severne Primorske

dgnsp

Vabljeni na ogled dokumentarnega filma Lastovke letajo nizko. Ogled filma je brezplačen.Za zagotovitev sedežev, so zaželene prijave, do ponedeljka, 18. septembra 2023.

Kontakt:
Mojca Komel
tel. 05 300 17 81 
mob. 040 911 500
email: DGN Severne Primorske Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

PRIREDITEV NA PLANINI KUHINJA POD KRNOM

Organizatorji Občina Kobarid, Združenje borcev za vrednote NOB Bovec, Kobarid, Tolmin, Fundacija poti miru v Posočju, Kobariški muzej, KO ZB Kobarid, Planinsko društvo Kobarid in Lovska družina Smast so 10. septembra 2023 pri koči na planini Kuhinja organizirali že deseto srečanje v počastitev  padlih v obeh vojnah in vsem ponesrečenenim v Krnskem pogorju. V lanskem letu je bila vsem tem odkrita spominska plošča, ki spominja na tragične dogodke v Krnskem pogorju. Okrog 180 prisotnih so uživali v lepem in toplem jesenskem vremenu in kulturnem programu, ki so ga oblikovali učenci podružnične šole Smast, Mešani pevski zbor Justin Kogoj iz Dolenje Trebuše, harmonikar GŠ Tolmin Patrik Zabreščak in recitator Matej Muznik iz Idrskega ter prisluhnili slavnostnem govorniku zamejskemu Slovencu, dolgoletnemu predsedniku Slovensko kulturne – gospodarske zveze v Italiji Rudiju Pavšiču. Celoten prispevek si lahko preberete na spletni strani Občine Kobarid.

l 817024 1

Vir: Občina Kobarid