dejavnosti menu

Vzpostavitev regijske prostovoljske mreže za preprečevanje osamljenosti starostnikov in tehnično pomoč pri šolanju na daljavo

vabilo za prostovoljce 1

Pandemija COVID-19 je marsikoga postavila pred velike izzive. Dolgotrajni varnostni ukrepi so s seboj prinesli tudi nekatere negativna dejstva: vse več je bilo starejših občanov, ki so se počutili osamljeni, pri šolanju na daljavo računalniška tehnologija marsikdaj ni delovala kot bi morala, in poleg tega si učenci ob učenju od doma niso mogli medsebojno pomagati pri osvajanju novega znanja. Posledično je narasla potreba po prostovoljcih. Zato je novembra 2020 padla odločitev o vzpostavitvi regijske mreže prostovoljskih organizacij, katere vloga je:

  • Medsebojno obveščanje o posebnih potrebah uporabnikov, ki se pojavljajo v zvezi s COVID-19 pri starostnikih oz. otrocih.
  • Medsebojno obveščanje o potrebah po prostovoljcih v zvezi z opisanimi potrebami uporabnikov.
  • Skupno usposabljanje prostovoljcev, ki delujejo (oz. bodo delovali) na področju sociale oz. otrok.
Preberite več: Vzpostavitev regijske prostovoljske mreže za preprečevanje osamljenosti starostnikov in tehnično...

Video: Dosežki in storitve NVO Goriške

video skupni

V mesecu maju smo v sklopu 10. Festivala NVO Goriške razvojne regije pripravili kratek video o desežkih in storitvah nevladnih organizacij na Goriškem. Predstavljeni so drobci vsega, kar smo nevladne organizacije Goriške že naredile za lokalno okolje. Video si lahko ogledate na tej povezavi. 

 

 

 

 

Življenje tkanin se je včasih pletlo skozi čudovite, skoraj neverjetne zgodbe. Ena takih je nastajala v Tovarni volnenih izdelkov "Bača" Podbrdo.

MC TVIB dokfilm"Poudariti moram, da Podbrdo ni imelo v volnarstvu nobene tradicije, kot so jo imele številne druge tovarne. Toda v tovarni so se izoblikovali izvrstni volnarji, ki so bili uspešni v zahtevnem konkurenčnem okolju. Škoda, da je zaradi propada panoge ogromno znanja šlo v nič." (Marjan Rejc, bivši direktor TVI Bača Podbrdo)

Industrijski dediščini Baške grape, Tovarni volnenih izdelkov Bača Podbrdo, so se v KTT Društvu Baška dediščina skozi projekt MrouceCajta,  katerega vodilni partner je Občina Tolmin, poklonili prav na poseben način, nastal je dokumentarni film TVI Bača Podbrdo – Niti in vozli ponosa.

Preberite več: Življenje tkanin se je včasih pletlo skozi čudovite, skoraj neverjetne zgodbe. Ena takih je...

S pomočjo Društva gluhih in naglušenih Severne Primorske vedno povezani

2020 05 znak 4Med koronavirusom sem bila doma. Doma sem v Drobočniku. Ko so prekinili javni prevoz, sem imela težave, kako k zobozdravniku. Na srečo mi je pomagala sestra. Na srečo uporabljam računalnik. Vesela sem, da je bila sekretarka društva na voljo preko videokamere. Veliko sem klicala sekretarko po MSN. Če mi kaj ni jasno, lahko vedno pomaga. Tudi moja hčerka Laura mi veliko pomaga. Zelo sem vesela, da so me na društvu naučili uporabljati aplikacije ZOOM. Sedaj se ob sredah lahko vidim s člani društva in se pogovarjamo. Ampak, vseeno komaj čakam, da se bomo lahko srečali v živo. (Nevenka Žmavc, članica Društva gluhih in naglušenih SP)

 

Preberite več o društvu

Aktivni tudi v času COVID-19

šent

 

Kljub epidemiji COVID-19 smo v Regionalnem stičišču NVO Planota zelo aktivni. Izkazalo se je, da je v primerjavi s prvim, drugi val epidemije veliko bolj zaskrbljujoč. Skupaj z drugimi prostovoljskimi organizacijami smo ugotovili, da prevladujeta dve problematiki, osamljenost starejših in osvajanje novih znanj skozi šolanje na daljavo. Zato želimo vzpostaviti regijsko mrežo prostovoljskih organizacij, ki si bo izmenjevala potrebe po prostovoljcih tudi v bodoče in k sodelovanju vabimo vse, ki želijo sodelovati in imajo ustrezne izkušnje za reševanje teh problematik.

Preberite več: Aktivni tudi v času COVID-19

Zadnje novice

Sporočilo za javnost - Nove spodbude Eko sklada za skoraj ničenergijske stavbe

V petek, 31. 12. 2021, je Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, v Uradnem listu RS in na spletni strani www.ekosklad.si objavil štiri nove javne pozive. Na Eko skladu so tako ponovno na voljo nepovratna sredstva za skoraj ničenergijske stavbe. Občani jih lahko pridobijo za gradnjo ali nakup novih skoraj ničenergijskih stavb ali celovito skoraj ničenergijsko prenovo stavb, občine in podjetja pa za gradnjo novih skoraj ničenergijskih stavb. Stavbe se morajo nahajati na območju Slovenije. Na voljo so tudi spodbude v obliki ugodnega kredita. Naložbe se lahko pričnejo izvajati šele po oddaji vloge za pridobitev spodbude, izjemoma pa bodo do spodbud upravičeni tudi tisti občani in občine, ki so z izvedbo naložb začeli v obdobju od 1. 1. 2021 do objave novih javnih pozivov. Glede na zadnji javni poziv so spodbude za občane višje za okrog 10% in znašajo od 75 do 220 EUR na m2 (odvisno od vrste vgrajenih izolacijskih materialov, energijske učinkovitosti stavbe ter tega, ali gre za gradnjo nove stavbe ali prenovo). Za gospodarstvo so spodbude v višini od 85 do 150 EUR na m2 , pri občinah pa so enake kot na prejšnjem pozivu, od 240 do 400 EUR na m2 . Več.

Proračun 2022 Mestna občina Nova Gorica

Vso pripadajočo dokumentacjio dobite na spletni povezavi: https://www.nova-gorica.si/zadnje-objave/2022011808321863/

Startup izziv: kako lahko dijaki prehitijo podjetja

Primorski tehnološki park je danes v sodelovanju z Gimnazijo Nova Gorica in Šolskim centrom Nova Gorica začel STARTUP IZZIV. Gre za intenzivno 3-dnevno delavnico, na kateri se mladi naučijo, kako tehnološke in družboslovne ideje hitro in učinkovito spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve. S pridobljenim znanjem se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih – POPRI. Na podlagi lanskih pozitivnih odzivov tudi letos projekt združuje Gimnazijo in Šolski center Nova Gorica, kar omogoča multidisciplinarno delo.

https://www.nova-gorica.si/sporocila-za-javnost/2022011713454059/

16. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

d 17. do 23. januarja 2022 poteka 16. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Če je dekle cepljeno proti HPV in se po 20. letu starosti redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela s tem rakom, izjemno majhna. V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) že od leta 2003.

Preberite več ...

Obvestilo o zaprtju zbirnih centrov, ZC CERO obratuje po urniku

Obveščamo vas, da bodo zaradi velikega števila obolelih delavcev Komunale s COVID-19, ZBIRNI CENTRI  ZAPRTI po občinah do predvidoma 31.01.2022.

  • Prosimo vas, da odpadkov v tem času, ko so zbirni centri zaprti, ne vozite in ne puščate v/pred zbirnim centrom, odpadkov ne odlagajte pred vrati ali ne mečite čez ograjo zbirnega centra, ker s tem povzročate onesnaževanje okolja.
  • Vse odpadke lahko še zmeraj pripeljete na ZC CERO v Stari Gori v času obratovanja in sicer vsak delovnik  od 09:00 ure do 17:00 ure in ob sobotah od 08:00 do 13:00 ure.

Več infomracij: https://www.komunala-ng.si/novice/2022011808485517/obvestilo-o-zaprtju-zbirnih-centrov,-zc-cero-obratuje-po-urniku

 

VODOVODNI SISTEM ILOVICA - ZABRDO

Razpisovalec: Občina Kanal ob Soči

Več informacij: https://www.obcina-kanal.si/sl/novice/2022011710485395/vodovodni-sistem-ilovica--zabrdo

Poslovanje Javnega sklada malega gospodarstva Goriške v letu 2021

Javni sklad malega gospodarstva Goriške je že drugo leto zapored podelil prek 1,5 milijona evrov brezobrestnih posojil, v letu 2021 kar 1.775.795 EUR. Za potrebe gospodarstva je bilo nakazanih 1.368.095 EUR, za potrebe kmetijstva pa 407.700 EUR posojil. Podjetniki in gospodarske družbe so za investicije prejeli 661.295 EUR, od tega 429.495 EUR za nakup opreme in 231.800 EUR za nakup, gradnjo ali adaptacijo poslovnih prostorov.

Preberite več ...

Stoletnica ajdovskega nogometa zaobjeta v zborniku

Nogometno društvo Primorje je vsled stoti obletnici organiziranega igranja nogometa na Ajdovskem pod taktirko Sandija Škvarča izdalo zbornik. Poleg bogatega slikovnega gradiva je na več kot 130 straneh moč najti mnogo nogometnih zgodb ekip in posameznikov, ki so utirali poti, da je bogata zgodovina nogometa na Ajdovskem ostala zapisana v času.

Preberite več ...

Javni razpis za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa v občini Ajdovščina za leto 2022

Razpisovalec: Občina Ajdovščina 

Rok prijave: 16.2.2022

Več informacij: https://www.ajdovscina.si/javna_narocila_in_razpisi/javni_razpisi/2022011713554258/

Izdelava projektne dokumentacije za rekonstrukcijo osnovne šole Frana Erjavca

Razpisovalec: Mestna občina Nova Gorica

Rok prijave: 16.2.2022 do 9.00 ure. 

Več informacij: https://www.nova-gorica.si/za-obcane/razpisi/2022011709464944/